Підпал трави та опалого листя — порушення законодавства, правил благоустрою, загроза життю та здоров’ю населення.

Выровнять по центру

Підпал трави та опалого листя — порушення законодавства, правил благоустрою, загроза життю та здоров’ю населення

/Files/images/cherven/трава.jpg

Кожен громадянин має право жити в чистому місті та дихати свіжим повітрям…

З року в рік, восени порушниками чинного законодавства проводиться спалювання опалого листя та трави. Такі ж випадки спостерігаються й навесні, коли спалюють торішню траву.

Окрім порушення чинного законодавства України, спалювання трави, листя та інших відходів, особливо у весняний та осінній період, призводить до забруднення повітря. Це, у свою чергу, призводить до збільшення випадків захворювання дихальних шляхів у населення.

Чим шкідливе спалювання опалого листя та сухої трави? І яка міра покарання чекає на правопорушників?

Спалювання листя і трави — шкода здоров’ю!

При згорянні однієї тони рослинних залишків, у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

Найбільша проблема в тому, що часто біля вогнищ можна побачити дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, вплив диму на організми яких, особливо небезпечний.

Небезпека для хворих осіб із легеневою патологією.

Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави призводить до таких загроз:

1. В сухому листі згорають зимуючі корисні комахи, що призводить до згубних наслідків у природному середовищі.

2. Спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Крім того, вони гинуть і від утворених при горінні важких металів.

3. За нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються у грунт. При згорянні утворюється зола, яка призводить до погіршення його продуктивної якості.

4. На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння.

5. Знищення природної листяної підстилки призводить до збільшення в 2-4 рази промерзання ґрунту.

6. При спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде, в свою чергу до порушення законодавства і знищення диких рослин та тварин. Саме із спалювання стерні на полях починається більшість степових пожеж.

7. Аналогічним чином, існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків.

8. Якщо ведеться спалювання стерні на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, постає нова загроза. Густий дим є напівпровідником і за певних умов здатний стати причиною короткого замикання ЛЕП.

9. Дим від вогнищ у туманні дні може утворювати смог і на довго зависати у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій. Окрім того, попадаючи у легені, смог викликає суттєве погіршення здоров’я людини.

10. Задимлені населені пункти використовують для освітлення значно більше електроенергії.

Нині проблема з підпалами листя та трави є вкрай актуальною. Тому кожен громадянин має усвідомлювати наслідки цього явища, не здійснювати підпалів,


Щодо заборони спалювання сухої трави, залишків сухої рослинності, листя та сміття

/Files/images/cherven/трава2.jpg

По всій території нашої країни громадяни продовжують бездумно та безконтрольно спалювати на власних присадибних ділянках сміття, сухе листя та чагарники, тим самим провокуючи масштабні пожежі у природніх екосистемах.

Ігнорування громадянами правил пожежної безпеки при спалюванні сміття і сухої рослинності, необережному поводженні з вогнем під час перебування на відкритих територіях, біля торфовищ та у лісопаркових масивах призводить до різкого зростання кількості пожеж у екосистемах. Такі пожежі швидко поширюються, особливо у вітряні дні.

Спалювання рослинності не тільки завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей, а й може перерости у неконтрольоване горіння, пошкодження нижніх частини дерев, кущів та верхніх частин коріння, загрожувати знищенню будівель та споруд житлового сектору.

Нагадуємо, що за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна відповідальність (ст. 77-1 КУпАП “Самовільне випалювання рослинності або її залишків”) та кримінальна (ст. 245 КК України “Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу”). Порушення вимог ст. 77-1 КУпАП “Самовільне випалювання рослинності або її залишків”, відповідно до ст. 242-1 КУпАП, не відноситься до компетенції ДСНС України, а входить до повноважень органу виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів, а ст. 245 КК України відноситься до компетенції органів внутрішніх справ.

Дії по самовільному спалюванню сухої трави є порушенням вимог Законів України “Про охорону атмосферного повітря” (ст.16), “Про охорону навколишнього природного середовища” (ст.12; 22) та правил пожежної безпеки. Адже за самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу згідно статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено штраф – на громадян від 170 до 340 грн., а на посадових осіб від 850 до 1190 грн

Кол-во просмотров: 107

Комментарии

Для того, чтобы оставить комментарий на сайте, залогиньтесь или зарегистрируйтесь, пожалуйста.